Sunday, December 30, 2007

kenangan di pantai irama

Gambar sebelah kiri ni kiter bergambar ngan adik alia, anak sepupu boy kiter..time ni kat pantai irama, bachok....gambar yang sebelah kanan ni lak bergambar ramai2, sepupu dier, adik perempuan n lelaki dan yang kecil comel tu adik alia(cayang alia)...masa bertolak dari umah sewa hujan berhenti sekejap2 ajer...cuacu kat luar gelap cam malam....ntah jadi ker x pada mulanya plan picnic ni...tapi we all still truskan perjalanan ke pantai irama....hmmm biler dah sampai pantai rasa tenang ajer tika melihat pantai....hmm alangkah best klu jadi seperti ombak sentiasa mengikut ajer kemana ia ditolak oleh air laut....hehehe jiwang lak...hmmm mula sampai xder org so kitorang jln2 dulu kat pantai....kesian kat adik alia, sejuk dier....mana x nyer angin pantai kuat sangat...terketar2 bibir dier....last2 cerah tetiba...org pun makin ramai....so kitorang pun picnic la kat pantai tu....makan bihun goreng, sepupu dier goreng.....first time makan bihun goreng color merah (hehehe....jgn marah)....alia x menang tangan layan karenah dier....seronok rasa....tengok keletah manja dier....macam2 gaya ader....hmmm dekat kul 5 lbh kot kitorang balik....coz after that kiter nak pi ambil adik liza lak....hmmm so on the day balik pun sama xmenang tangan melayan si alia...comel sesangat....

Friday, December 28, 2007

beraper hari lagi nak masuk tahun baru


hmmm menghitung hari....hehehe nak masuk tahun baru...tp this year nampaknyer xcelebrate la kot....coz x cuti pun n huhuhu....juz hope this new year ni memberi satu lembaran yang baru dalam hidup kiter....hope all success with flying color....rezeki bertambah, hmmm and segala2 nyer la sempurna di dunia serta di akhirat kelak...amin....




Thursday, December 27, 2007

Rahsia Menambat Hati Wanita........

**Perempuan inginkan perhatian dan kasih sayang, terutamanya dari orang yang disayangi. Oleh itu tunjukkan sifat keperihatinan dan kasih sayang yang tiada nilai kepada mereka. Bila mereka rasa terhibur dan bahagia mereka akan menjadi seorang pasangan yang amat setia dan cinta sepenuh hati. Sekiranya kasih sayang yang mutlak telah didambakan kepada orang yang disayanginya, segala pengorbanan akan dilakukan tanpa memberi sebarang nilai-itulah perempuan.
**Gunakan sepenuhnya teknologi yang ada di zaman sekarang. Seringlah menelefon atau menghantar e-mail untuk bertanyakan khabar atau paling minima mengucapkan 'Hai' untuk menunjukkan bahawa dia sering di hati kamu. Bagi mereka walaupun satu ungkapan atau satu ayat, ia merupakan sesuatu yang sangat berharga dan begitu bahagia menerimanya.
**Berkongsilah masalah dengan mereka, cuba dengar pendapat mereka, sekurang-kurangnya mereka akan berasa yang mereka itu penting dalam diri kamu dan diperlukan.
**Jangan kamu ambil remeh-temeh pada perkara yang amat penting bagi mereka. Mereka sangat kuat ingatan terhadap tarikh-tarikh penting, contohnya hari ulang tahun. Apa salahnya buat 'surprise' sekali sekala kepada orang yang kita sayangi. Mereka akan dapat rasakan yang kamu betul-betul menyayanginya.
**Perempuan terkenal dengan sifat manjanya. Mereka sering ingin melakukan sesuatu bersama orang yang disayangi. Mereka akan meminta bantuan kamu walaupun mereka mampu melakukannya. Jangan menolak sekiranya kamu tiada halangan ketika itu. Inilah masanya untuk kamu menonjolkan ke'macho'ankamu!.
**Pujuklah mereka dan tenangkan mereka sekiranya mereka dalam kesusahan. Ketika ini mereka benar-benar inginkan kamu disisi mereka.
**Jangan kedekut memberi pujian kepada mereka kerana mereka berhak mendapatpujian.
**Berbincanglah kamu selagi kamu boleh berbincang dan berbincanglah bersama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah.
**Jangan kamu menggunakan kuasa vetokamu dalam membuat keputusan. Cuba memahami keinginannya dan kemahuannya. Sesetengah perempuan tidak suka menyatakan secara terus terang tentang apa yang mereka inginkan, kadang-kadang mereka suka berkias dan memberi contoh 'cerita orang lain' kepada kamu. Jadi kamu kenalah peka dan gunakan kepakaran kamu untuk memenangi hati mereka.
**Jangan lupa, mereka juga ada ego yang terselit di celah-celah kelembutan mereka. Apabila mereka terancam atau tercabar, lahirlah sifat amarah, cemburu dan cepat merajuk. Masalah akan timbul bagi mereka yang suka memendam terhadap sesuatu yang mereka tidak puas hati. Mereka akan 'meletup' pada suatu hari. TETAPI kamu jangan sama-sama meletup. Kamu juga jangan lupa dalam diri kamu wujud satu sifat kepimpinan untuk menyelesaikan masalah yang timbul dalam keadaan yang terkawal. Cari sebab mengapa ia terjadi dan bawa berbincang. Ditahap ini kesabaran, toleransi dan komunikasi amat penting. Lakukan dalam keadaan ketika mereka sudah 'sejuk'. Mungkin kamu juga boleh 'cool'kan dirikamu dengan berfikir secara positif contohnya mengapa mereka cemburu. Itu kerana mereka SAYANGkan kamu!

m.a.k.s.i.a.t.

--> hai boleh saya kenal, saya tertarik dengan perwatakan sopan awk, dah lama saya perhati awk, awk budak baik n tertarik ngan tudung labuh awk......saya harap kiter boleh berkenalan....ukhwah fillah eh orang kater...saya x pandai sangat arab...
--> terima kasih menerima saya, saya akan try sedaya mungkin menjaga awak dan mengikut syariat, saya tau saya bukan baik, tp saya sentiasa cuba terbaik untuk awak...
--> ingat tau, keluar jaga aurat, jangan bagi orang nampak...kuar ngan kekawan tau, balik contact, saya doakan awk
-->wak, nape x contact saya, saya risau awak kuar lama2...ye, sayer x berhak, saya tau saya percaye awk, tp saya x tau nak kata mcm maner, kiter x bertemu selalu, just nampak dari jauh jerkan...tp saya rase awk mcm berada depan saya...mungkin nie yang orang kata cinta kot, wak, wak cinta saya? x nak bagitau, tp saya tau awak cinta saya...awk dah malu nak jalan tempat saya lepak sebab malukan...hehehe...tq...saya cinta awk...
--> wak, selain family, wak sayang siapa? siapa saya dalam hati awk?
--> wak, dari kawan kiter just panggil saya awk jer, mcm saya x istimewa untuk awk jer ;) saya teringin gak nak jadi mcm kawan sebilik saya nie, panggil sayang...bolehlah, bukan salahpun, just panggilan jer...tq sayang...
--> yang, kekadang saya tengok ayg nie mcm x percaya saya je, yela saya just tanya awk pakai ape jer kan, (hehehe...yer tq bgtau, makin sayang saya kat awk...
--> yang, saya nak ayang tau, ayang lah segalanya untuk saya, sayang lah pemberi semangat untuk saya.... yang, saya harap ayang n saya x der rahsia lg... jgn risau, ini kan membuktikan saya take care ayang kan... so, jangan risau k, yer... saya akan jaga rahsia kiter... just msg je kan...
--> ayang dah lamer kiter msg, boleh x kiter jumper? yer...ayang bawa lah kekawan k...tq yang...
--> tq panggil saya ngan panggilan abg... abg tunggu dah lamer dah... abg tau, kiter x leh paksa dalam perhubungan...
--> ayang, wat pe 2, nak cakap cikit, naper ayang bawa satu batalion nak jumper abg?? ayang x percayer abg eh....
--> ayang kiter jumper k,,, abg suka ayang pakai tudung yang saya beli 2, yang mcm wardina 2, bukan ayang x cantik, jadi makin cantik... nipis sikit jer... kiter jumper nanti ayang bawa la sorang jerk...
--> ayg, abg nak mintak maaf dengan aper yang terjadi... abg td tersentuh jari ayg, tq yang, tol ckp ayang, tersentuh xper... makin la tebal cinta abg kata yang.... ayang suker jumper abg?tq yang, td cian tengok kawan ayang duk diam jer...yer...nanti abg bawa kawan abg, leh dier borak kan...yang, abg suker tngk mater ayang, malu malu lak dier... ayang td cantik...
--> tq jumper td, ayang cantik...abg romantik pun salah ker? suker abg romantik eh, td jumper dah berani tenung abg....tq....tengok kwn ayang n kawan abg mcm melekat jer... senang la kiter jumper...tengok, ALLAh memberkati kiter...ayang dah solat? doakan abg sekali k...
--> yang, just nak tanyer... ayang cintakan abg berape peratus? aper tandanyer? 50% je...yang, nak tanyer, rambut ayang pnjng x, just terpikir....
--> td terbeli tudung pendek, yang bg kat ayang tu...yang, bg lah gmbr ayang special untuk abg pakai tudung 2...cantiknyer ayang...gmbr nie abg buat wallpaper hp...
--> yang, cintakan abg berape peratus? sepenuh hati? tq!!!!!!! i love usayang....
--> yang, dah lamer kiter couple, x kan abg pegang tangan nak marah, ayang kan milik abg...tq paham abg...
--> kata ayang cintakan abg sepenuh hati.....kalu ayang cintakan abg aper buktinyer yang.... SELEPAS ITU BARU BERMULA MAKSIAT SEBENAR.....PEGANG TANGAN - TERABE -TERSEDAP - TERLANJUR - TERBUNTING - TERBUANG ANK - TERKELUAR VCD LUCAH - TERMALU - TERTEKAN - TERSEKSA - TERBUANG ------ JIKA INI BERTERUSAN, MUNGKIN TERBUNUH DIRI....SEMUANYA TER....TER KE?????

congrate to my brother, eddie

hahaha....give a big smile to whose are reading my blog for this time...my little brother, eddie get 8A in his PMR...congrate to him...hope in another exam (SPM) will success with flying color and follow his sis and bro continue study at university n further2 more....amin(insyaAllah)...orang nyer too simple and low profile....actually i'm very2 shocked when i called my mom and she tell me that my brother get 8A but alhamdulillah, no wonder la coz kat meja dier penuh ngan buku2 but not study book ya...it's komik...pelbagai tau...sampaikan kiter pun xtau nak kemas beraper kali bilik study...yang tinggal juz dua orang ajer kat umah tu....tapi setiap kali kiter balik umah hmmm penat menyusun buku2 komik yang baru dibeli n lama yang dibaca tanpa dikemas kembali....hmmm itulah my little brother yang kiter sayangi, only two left in my home with my dad and mom...sebagai peneman....yang lain masing2 merantau di tempat masing....sekali sajer ajer yang balik....kiter yang dekat ni pun jarang balik...cuti ari jumaat ajer then my sis lak cuti ari sabtu...different day...so time cuti panjang ajer la menjengah balik ke rumah...k la nak makan dulu...lapar...

Thursday, December 13, 2007

suatu pagi di hari jumaat

today for second time i update my blog after i already work at ADA Agency...so tired actually... each day i wanna rest....a big rest and sleep....selepas seharian mengadap pc...otak pun rasa penat....no stay up anymore...coz in my mind i wanna sleep and wake up early on the next morning...with jammed on traffic...baru kelate not in KL lagi....hehehehe....sekarang ni musim tengkujuh kat kelate...nak dekat raya haji dah ni...based on kaji cuaca, katanya hujan akan turun sampai 21hb ni...hmmm nampak gayanyer xberaya sakan la tahun ni (hehehe)....my bf katanyer nak buat korban...klu xsilap raya pertama...merasa x daging korban tahun ni...my dad xder kata aper2 lagi pasal kenduri...kadang2 last minute....klu semua sanak sedara balik ader la something yang nak buat....hmmm lagipun next year....i bakal ader anak sedara sulung...hehehe (insyaAllah)...seronok nyer...nak suruh dier panggil aper yea....xnak la nanti dengan panggilan tu, kiter nampak tua lak....huhuhu cik zie, boleh x? td ingat nak pi shopping jap kat KB hmm xjadi lak.....dengar khabar angin banjit, banyak jalan tutup....opps luper lak...last week kiter pi berkelah ngan boy kiter with his cousin....seronok lak melayan karenah anak sedara dier, ALYA...huhuhu so cute girl....

Tuesday, November 20, 2007

lamanyer x update blog

hmmm lamer nyer rasa x update blog ni...almaklum lah dah start keje di tempat baru...kat tempat baru lak xder internet(hahaha) so rasa cam ketinggalan ajer skit...keje kiter kat tempat baru more on design2 graphic...mula2 tu rasa cam susah skit...ye la kan mana familliar sangat dengan software yang diorng guna...hmmm masa kat kampus dulu pun belajar ajer apa yang diajar...xmau pun explore aper2 pun(huhuhu)...so far so good la kiter kat situ...bos dier pun kind orgnyer...pekerja pun friendly la jugak...member2 yang join link kiter pun xsempat nak reply...so sorry xder masa nak surfing internet...hmmm malam ni pun kebetulan kiter mai ofis member kiter ni...so update la jap...boy kiter pun dah balik cuti semester ari ahad baru ni...hmm plan nak turun KL hujung bulan ni...my friend married tapi xjadi lak my mom xbagi(hehehe)....so wish dari jauh ajer la...

Sunday, October 28, 2007

so happy...akhirnyer

So happy today...lastly i got a job jugak...hmm lama waiting for it but keje biasa2 ajer la...it's ok buat sementara waktu before I get a job that really2 related with my qualification...hmm 1hb nov ni start...patutla ader rasa something weird ajer, rasa excited pun ader pasal bab pencarian keje ni...yesterday, ader number office call (3X) tapi x berangkat coz phone tertinggal dalam kereta...habis ofis hour semlm baru kiter pi ambil phone tu...huhu...so kul 8.30 am td, sebelum kiter turun ofis...haha...phone ringing...hmm...so excited and feel so happy when he said he from ADA Agency...so I automatically know what happen...so it's real...i'm so happy...hmm time lunch hour ni, kiter nak pi cuci gambar passport, nak pos letter application yg dah disettlekan mlm td...aper lagi ye nak buat...hmm ari khamis ni kena lapor diri kat saner kul 8.30 am...

manusia, malaikat & syaitan

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam,tunaikan solat subuh mu
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?zzzzzzzz
Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm.. sedapnyaaaa?
Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!
Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat
Syaitan - Ahhh? awal lagi? mmm.. aaahh? suruh si X, punchkanlah?
Manusia - Azan sudah kedengaran
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilexlah.. awal lagi nie?
Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui!
Syaitan - Perggghh... best tu... .rugi ooo kalau tak tengok nie
Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh?
Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatilah sesama kamu
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah?... pandai2lah
Manusia - aku telah berdosa
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat...lagipun muda hanya sekali....rugilah
Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu... Jomlahhh?
Manusia - Uuhhh? letihnya arini.. tak solat lagi nieee?
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan di akhirat (jangan mimpilah!) untukmu

Wednesday, October 24, 2007

interview session

hmm ari ni kiter masuk lewat ofis...ingat td xnak masuk trus pastu siap awl lak interview so masuk la, sekurang-kurangnya boleh buat something ngan internet...kan...kan...hmm kiter nak citer pasal sesi interview td...actually xder rasa aper2 pun (takut or whatever) maybe kiter dah ready...sume nyer dah plan...hmm dekat ajer tempatnyer dari cni...ingatkan jauh td...so sampai awl la dalam 9.35...I wait for a while dalam kereta, kul 9.45 baru kiter masuk dalam agency tu...hmm takut jugak coz xder org...hmm tunggu punyer tunggu kluar la seorg pemuda nampak cam berpangkat jugak...mungkin org atasan kat situ...so bermula lah sesi temuramah...satu ajer yg serba salah nak tulis...xnak la diorg fikir yg kiter demand sangat pasal gaji...so xtau nak tulis amount beraper kat situ...huhu...hmm then ader test skit...hua hua...complicated jugak test tu...huhu but i try my best (klu ader rezeki kat situ ader la kan)...insyaAllah bos kata dalam 2 weeks dier akan call kiter...hmm lama nyer...xtau la sucsess ker x...hmm ptg ni nak call satu lagi company...utk next week interview...i'm so worried dah nak habis LI dah ni...yg teacher offer tu masih lagi dalam dilema...

Monday, October 22, 2007

find out for the good recipe

ari ni kiter xsihat sangat, diserang selsema...tetiba ajer pg td asyik nak bersin ajer...lepas gayut ngan kawan kiter, nang hidung kiter rasa xsedap maybe kena angin malam kot...huhuhu xlarat rasa nak menghadap komputer rasa cam pening2 lalat...hmm camtu pun siap jugak satu koleksi resepi...haha...macam2 resepi kiter cari start dengan sayur campur goreng sampai lah masak kari...biasa la org xpandai masak and xberminat nak mendalami kerja2 org perempuan di dapur ni...macam ni la jadinyer...nak masak kena cari resepi then ikut ajer dalam resepi tu...sedap xsedap belakang kira...janji ader masakannyer

Saturday, October 20, 2007

hmm frustnyer ari ni...xdpt DPLI...excited sesangat nak tgk result dier...sanggup tunggu mai kat cni baru nak check result tu...huhu...adik kiter pun xdpt jugak...maybe lum rezeki lg kot...hmm lepas ni cam malas dah nak apply cikgu tp biler fikir2 balik sekurang2 nyer masa depan kiter as a gurl terjamin kan...hmm LI pun dah nak habis ni...now tgh bz cari keje baru...tgk2 alamat company yang nak pakai employee dlm website JTK...actually banyak ajer keje nyer cuma gaji ajer xberaper best...huhu berkira lak kiter ni yea...xkisah la keje aper2 pun sementara nak dapat keje yg related ngan kiter...pg td kiter bertolak lewat skit dr rumah xmacam biasa... sampai pengkalan chepa dalam kul 8.15...hmm my sis said xper lewat, kiter ok jer coz ofis xkisah masuk lewat ker awal (still LI student)...masuk2 teacher tgh mengemas then kiter sambung tuk penyudah nyer...huhu so tired and rimas with habuk...selamat x bersin dah ler kiter anti ngan habuk ni...hmm pastu teacher offer klu nak apply keje kat cni, apply la antar surat coz hujung bulan ni yie dah nak quit from here...hmm rasa nak try apply tp tgk la camner...

Tuesday, October 9, 2007

balik raya

today is last day for me to be here...after ofis hour this evening i'll go back to my village with my friends, jue...welcome home...my sis balik with her friend, syikin...actually in my planning i wanna go home with her, but i think again and again it's too late...balik nak kemas rumah and buat kuih raya sket2...huhuhu...my mom too bz with her business...baju raya kiter pun xtau dah siap ker x, hopefully siap la...tapi kiter no worried sangat because my mom yg jahit...hmm biasa pagi2 raya after bersembahyang raya sesama kiter and mak kiter mesti bz kat dapur...semua sanak sedara akan berkumpul kat rumah kiter...sejak kiter moving to kelantan tradisi berkumpul kat rumah nenek kiter dah tamat (hahaha nenek belah ayah)...hmm so pakcik and makcik kiter yang duk jauh2 akan balik ke rumah nenek kiter tp biler pg raya diorg akan berkumpul kat rumah kiter...after that baru la sampai sedara mara yang lain berkunjung ziarah menziarahi...juadah lak, biasa first day nasi impit xkan tinggal mesti ader...my dad punyer favourite..pastu ader la juadah2 yang lain...hmm xsabar nak menanti ketibaannyer..my brother and my sis semua sampai umah ptg raya juz only me yg sampai awl (ptg rabu)...

Monday, October 8, 2007

memory in kubang kerian

gambar dekstop pc kiter kat ofis ni...huhu...cantik x...setiap hari if xder keje yang nak dibuat kiter akan on pc then surf internet (friendster, myspace, ym, blogger and so on)...so bored actually kekadang tu ader la teacher (GM) suruh2 type something more on surat la, dier draft and kiter type ajer...balik2 umah pening asyik menghadap pc...hmm

hmm time ni klu xsilap dah nak balik dah...waiting for jue wanna go to the bilal (hypermarket) to buy some barang2 basah yg nak dimasak tuk berbuka pose ari ni...berposing jap...capture sendiri...huhu...buat2 tengah termenungkan seseorang padahal nothing pun yang difikirkan...

capture dari atas...huhu...also do it myself...cenyum sket...bukan aper bergambar ni...coz this weekend dah raya then after that holiday for a one week...then a few days more left for me to stay in here...after this i'll find a new job that suitable with me and my situation...perhap i'll find a job whatever jobs coz i wanna still stay here, at my rent house...

this picture not me yg capture...but kiter minta tolong kak ayu (trainer) tangkapkan...huhuhu pepagi lagi bergambar...mlm esok dah nak antar kamera ni...it's not mine by my bf punyer...

newer student practical

Today turun2 pintu ofis not open yet, i thought teacher dah mai huhu nampak izwan duk kat depan pejabat..sampai2 kat depan kak ayu pun sama..hmm then wait for a minute teacher xsampai2 lagi..lastly message kat jue suruh baling kunci pejabat..duk kejap after open my pc teacher call me, she told me that she maybe late skit masuk ofis today so she leave a message to tell jue to handle a student practical when she arrive here..have a new student practical from ILP came here for apply the places of industrial training..two students actually they already have a places but something wrong somewhere there, so they wanna to change the places and came here with wish can do a industrila trainng here..mlm td dalam kul 9 my bf and his friend bertolak balik with his car..hmm and around 3 o'clock if i'm not wrong, he send me a message told me that he already arrive at tanah merah and bersahur kat situ..hmm time tu kiter xsedar pun message masuk huhuhu biler bangkit untuk bersahur yang perasan message masuk from he...then after i finish my meal (sahur) message dier masuk told me again that he dah sampai umah and he also said that this morning he'll send his friend at kubang kerian and pasir puteh..whose are accompany him from sintok, kedah..
hmm time ni tgh singgah umah sewa my sis...drop her for a while tuk hantar barang2 dier then antar dier masuk keje lak...that time dah lewat dah but she said ok, hmm ok la kot...kiter xper masuk ofis lambat skit...after usrah lebih kurang kul 8.30 lbh2 camtu la...but today i must came to the office early...coz for two days i pegang kunci pejabat...khamis lepas kiter turun lambat sket...hmmm menunggu la kak ayu ngan izwan depan pintu...ye la biasa teacher dah mai...oleh kerana teacher ngan jue turun KL disebabkan urusan penting so terpaksa la...huhuhu

Saturday, October 6, 2007

erti nilai kasih ibu

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.
Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai RM4.00
2) Tolong jaga adik RM4.00
3) Tolong buang sampah RM1.00
4) Tolong kemas bilik RM2.00
5) Tolong siram bunga RM3.00
6) Tolong sapu sampah RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian & keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada muka surat yang ditulisnya.

Wednesday, October 3, 2007

8 amalan yang terbalik

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?
2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.
3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.
4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.
5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.
6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?
7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.
8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

Tuesday, October 2, 2007

alhamdulillah

alhamdulillah akhirnya settle jugak kereta...hmm setakat ni dah dua kali kereta buat problem... first tayar pecah (actually bukan pecah mekanik cakap tayar gelembung coz benang dalam tayar dah putus...bahaya jugak la klu tak change the tyre)...then enjin xnak hidup...huhu...so pening mujurlah ader anak staff kat cni mekanik so minta tolong anak dier tgk2kan...2 last week i go home, masa bawak kereta tu ader rasa something kat stereng, cam bergetar gitu...tp entah la xcakap sepatah pun kat ayah pasal tu...ayah pun dah bawak kereta tu pi bandar isi tank minyak sampai penuh...tapi xder cakap2 aper pun...hmm so cam biasa pg ahad my sis and i go back to the kubang kerian but hampir2 nak sampai kat husm after pick up ekin (my housemate), kereta bergoyang sesangat...so kiter berhenti tepi jln jap risau mana la tau tayar bocor ker...hmm xder aper, ok ajer tayar...hmm so we teruskan our journey then biler masuk ofis kiter citer kat staff kat cni...diorg sumer pi tgk ruper2 nyer tayar pecah...sebelaha dalam patut la xnampak check td...tgk bhgn luar ajer (hahaha)...so next day drive kereta masuk bengkel...tukar dua2 tayar depan (RM70)...so happy kejap coz dah settle one problem...hmm last week xbalik coz ader xzam DPLI ari sabtu...serba salah...hmm ptg tu kitorg pi bazar beli juadah berbuka...tetiba kereta mati time bergerak...cuak jugak time tu tp selamat start enjin dier hidup...mlm tu lak kluar lg...hmm trus xnak hidup enjin tu, nangis jugak sambil tunggu my bf sampai...biler dier sampai kiter try start, hidup hmm aper lagi trus suruh dier follow balik umah sewa...risau gak kot2 ader aper2 lak nanti (dah la sorg2)...hmm pg esok kiter kluar awl skit antar adik kiter keje takut klu ader aper2 nanti kat tgh jln...tup2 samapai kat tpt keje enjin mati...start2 xhidup..huhu minta tlg guard kat situ also xblh...last2 tinggal ajer kat ctu...plan esok nak minta tlg anak teacher pi tgk...mlm isnin anak teacher pi then katanya dier start enjin hidup, so dia bawak balik bengkel then repair skit2 tukar 3 brg (RM79)...coz dier pun xdapat detect rosak aper...xper la asalkan problem tu dah settle...hmmm itu la pandai naik kereta ajer, klu time rosak hmm pening kepala (haha)

Monday, October 1, 2007

atr kereta sport dgn sebuah al-quran

seorang pemuda yang sedang berada di tahun akhir pengajiannya mengharapkan sebuah kereta sport daripada ayahnya lantas, si pemuda memberitahu hajatnya kepada ayahnya, seorang hartawan yang ternama, si ayah hanya tersenyum, si anak bertambah yakin, andai keputusan peperiksaannya begitu cemerlang, pasti kereta itu akan menjadi miliknya. Beberapa bulan berlalu ternyata si anak, dengan berkat kesungguhannya telah beroleh kejayaan yang cukup cemerlang, hatinya berbunga keriangan. Satu hari si ayah memanggil si anak ke bilikbacaannya, si ayah memuji anaknya sambil menyatakan betapa bangga hati seorang bapa sepertinya dgn kejayaan si anak yang cukup cemerlang. Si anak tersenyum puas, di ruang matanya terbayang kilauan kereta sport merah yang selama ini menjadi idamannya itu. Si ayah yang bagaikan mengerti kehendak si anak, menghulurkan sebuah kotakyang berbungkus rapi dan cantik. Si anak terkesima, sungguh bukan itu yg kuhajatkan, dengan hati yang berat kotak itu bertukar tangan, matanya terarah kepada riak wajah ayahnya yg tidak menunjukkan sebarang perubahan, seolah2 tidak dapat membaca tanda tanya yang bersarang dihatinya. Dalam pada itu, si anak masih membuka pembalut yang membungkus kotak itu. Penutup kotak dibuka, apa makna semua ini??? Sebuah Al-Quran kecil, comel dgn cover kulit tinta emas menghiasi tulisan khat di muka hadapan. Si anak memandang ayahnya, terasa dirinya dipermainkan, amarahnya membuak, nafsu mudanya bergelojak, ayah sengaja mempermainkan saya, ayah bukannya x tahu betapa saya menyukai kereta tu, bukannya ayah x mampu utk membelikannya, sudah ayah bukan al-Quran ni yang saya nak, katanya keras Al-quran itu dihempaskan ke atas meja bacaan. Si anak terus meninggalkan si ayah tanpa memberi walau sesa'at utk si ayah bersuara, pakaiannya disumbatkan ke dalam beg lantas, dia meninggalkan banglo mewah ayahnya. Memulakan kehidupan baru dengan sekeping ijazah yg dimilikinya. 10 tahun berlalu, si anak kini merupakan seorang yang berharta, punyai syarikat sendiri dengan isteri yg cantik dan anak-anak yang sihat, cukup membahagiakan namun hatinya tersentuh. Sudah 10 tahun sejak peristiwa itu dia tidak pernah menjenguk ayahnya. Sedang dia berkira2 sendiri, telefonnya berdering dari peguam ayahnya. Ayahnya meninggal dunia semalam dengan mewariskan semua hartanya kepada si anak. Si anak diminta pulang untuk menyelesaikan segala yg berkaitan perwarisan harta. Dan buat pertama kalinya setelah dia bergelar bapa, si anak pulang ke banglo ayahnya, memerhatikan banglo yg menyimpan 1001 nostalgia dlm hidupnya. Hatinya sebak, bertambah sebak apabila mendapati diatas meja di bilik bacaannya, Al-quran yang di hempaskannya masih lagi setia berada disitu, bagaikan setianya hati ayahnya mengharapkan kepulangannya selama ini. Perlahan2 langkahnya menuju ke situ, mengambil al-quran itu, membelek2-nya dengan penuh keharuan, tiba-tiba jatuh sesuatu dari Al-quran itu, segugus kunci di muka belakang Al-quran itu. Sebuah sampul surat ternyata diselotepkan disitu. Kunci itu segera dipungut, hatinya tertanya-tanya, nyata sekali didalam sampul surat itu terdapat resit pembelian kereta idamannya dibeli pada hari konvokesyennya. Dengan bayaran yg telah dilunaskan oleh si ayah, sepucuk warkah tulisan tangan org yg amat dikenalinya selama ini, hadiah teristimewa utk putera kesayanganku, air mata si anak menitis deras, hatinya bagai ditusuk sembilu, penyesalan mula bertandang. Namun semuanya sudah terlambat. Sekadar renungan bersama: berapa banyak kita melupakan nikmat Allah, hanya semata-mata kerana nikmat itu tidak"dibungkus", didatangkan atau diberi dalam keadaan yg kita hajati??

you are my teardrop...and my smile too...


My Only weakness
Is My Love for you
It makes me cry everyday
Endless tears I weep

My Only Strength
Is your love for me
It makes me Smile everyday
Making my days so bright

You & Your love
Is the best thing happened to me
Ever in My life
I'll never let you go

Dreams & All my hopes
For you & my life with you
You are my Smile & My Teardrop
No life can be without you





Sunday, September 30, 2007

sunnah rasullullah

1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
2. Rasulullah s.a.w mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.
4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama ayam. Di khuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan kanan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

Wednesday, September 26, 2007

tips kejut org bangun sahur

kalau nak kejutkan org bangun tidur contohnya untuk bersahur, cam ni antara caranya
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan-lahan
2. sentuh bahu org tidur tu dan goyangkan perlahan lahan sambil panggil nama dia
3. renjis air kat muka dia sambil panggil nama dia
4. tampar tampar manja pipi dia sambil panggil nama dia
5. tutup kipas/air cond

tp kalau still tak effect
1. jerit nama dia kuat kuat
2. gigit ibu jari kaki dia cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi kalau bleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dr tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempabumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung dia bg ambik bau sikit

tp kalau still tak effect gak
1. pergi kat telinga dia then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin! hehehehehe

tp kalau still tak effect gak, ni je la cara terakhir
1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan kerana tuhan lebih menyayanginya

Sunday, September 23, 2007

kisah 2

Ketika saya bujang dahulu saya sering menziarahi kawan saya, Norizam (bukan nama sebenar) yang tinggal di Masai Johor. Pada hari Ahad itu saya sampai di rumah Norizam selepas waktu Asar. Norizam memperkenalkan Abang dia, Rashid (bukan nama sebenar) yang baru sampai dari Kuala Lumpur. Rashid berkunjung ke rumah Norizam kerana untuk menghadiri temuduga pada pagi Isnin di Johor Baru.
Kawan saya Norizam ini, dalam beberapa hal dia tidak berpuas hati dengan abangnya. Kadang kala saya tidak suka mendengar dia merungut tentang abangnya. Petang itu Norizam merungut lagi iaitu abangnya datang untuk temuduga kerja sebagai Pengurus Besar (General Manager). Gaji Rashid sekarang ialah RM10,000 sebulan. Katanya tidak mencukupi. Dia akan minta gaji sebanyak RM14,000 sebulan untuk tempat baru ini.
Saya pun berasa hairan gaji RM10,000 sebulan tidak mencukupi sedangkan hanya mempunyai dua orang anak sahaja. Beberapa tahun kemudian baru saya tahu kenapa gaji abangnya RM10,000 tidak mencukupi. Ini ada kaitan dengan tiada keberkatan hidup.
Perkara-perkara yang pada pandangan saya menyebabkan Rashid jadi susah ialah seperti berikut;
1. Banyak sangat terlibat dengan sistem Riba. Pinjaman Kereta, Kad Kredit, Pinjaman Rumah, Akaun Simpanan semuanya Sistem Konvensional (Riba)
2. Menggunakan banyak kad kredit konvensional kemudian bayar pokok sahaja. Bermakna memakan riba yang berterusan.
3. Sering bertukar kereta sebab kereta selalu bermasalah walaupun kereta baru (Masalah kena curi dan kemalangan jalan raya)
4. Sering bertengkar dengan isteri.
5. Isteri sering masuk hospital kerana penyakit misteri.
6. Anak perempuan sulungnya yang di tingkatan tiga kena tangkap basah.
7. Suka menengking jika ada orang mintak derma.
8. Soal sembahyang lima waktu dipandang sebelah mata sahaja.

kisah 1

Ketika belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia, Salleh (bukan nama sebenar) telah bertemu jodoh dengan isterinya Siti Rahmah (bukan nama sebenar). Salleh mengambil jurusan kejuruteraan manakala Siti Rahmah mengambil bidang perakaunan. Sekarang mereka telah 15 tahun berkahwin dan dikurniakan Allah dengan 7 orang anak. Beberapa bulan yang lepas saya berkunjung ke rumah Salleh di Kajang. Kebetulan pada pagi Ahad itu selepas solat Subuh di Masjid Kajang saya bertemu dengan Salleh. Dia terus mengajak saya ke rumahnya. Dia menyewa rumah teres setingkat tidak jauh dengan Masjid. Saya mengenalinya sejak hampir 10 tahun yang lalu. Pagi itu tidak sedar kami telah berbual-bual hampir limajam. Saya ingin berkongsi tentang keluarga Salleh ini yang pada saya satu contoh keluarga yang mendapat keberkatan Allah.

1. Salleh bekerja makan gaji dan pendapatan bersihnya sebulan kurang dari RM3000.
2. Isterinya adalah anak sulung, walaupun berkelulusan ijazah namun menjadi suri rumah sepenuh masa atas kehendak Salleh. Sebagai penghargaan kerana isterinya sanggup tidak bekerja, Salleh memberikan RM300 sebulan kepada ibu-bapa mertuanya setiap bulan.
3. Di samping itu Salleh juga memberi kepada ibunya di kampung RM200 sebulan. Bapa Salleh telah meninggal dunia.
4. Dia memiliki Toyota Unser dengan ansuran RM500 sebulan.
5. Dia membayar rumah sewa RM400 sebulan.
6. Di rumahnya serba lengkap dengan perabot (TV, Peti Sejuk, Mesin Basuh, Set Sofa) serta teratur dan kemas.
7. Pelik tetapi benar, bil elektrik dirumahnya kurang dari RM20 sebulan sedangkan jirannya tidak pernah kurang dari RM60. TNB dah buat pemeriksaan bahawa meter di rumahnya tidak rosak. Begitu juga dengan bil air kurang dari RM10 sebulan.
8. Empat orang anaknya dihantar ke sekolah agama integrasi.
9. Bayangkan dia boleh hidup dengan Selesa walaupun gajinya kecil jika di nisbahkan dengan keluarganya yang agak besar.

Sejak berkawan dengannya ada beberapa perkara yang saya lihat jadi amalan dia yang patut di contohi;
1. Solat Duha menjadi amalan hariannya walaupun ketika pergi outstation
2. Solat Istikharah menjadi suatu amalan walaupun nak membeli benda yang kecil seperti nak membeli mesin basuh.
3. Sering membaca Surah Al-Waqiah
4. Tidak terlibat langsung dengan sistem Riba. Dia menggunakan Kredit Kad Bank Islam. Pinjaman kereta pun menggunakan sistem pinjaman Islam.
5. Buat baik kepada Ibu bapa dan Ibu Bapa mertuanya.
6. Suka menolong orang dan memberi derma
7. Semua anak-anaknya mempunyai akhlak yang baik dan jarang kena sebarang penyakit.
8. Dia dah empat tahun menggunakan Toyota Unser, sekali pun tidak pernah rosak atau menyusahkan nya.
9. Segala masalah yang dihadapi dapat diselesaikan dengan mudah dan cepat.

Wednesday, September 19, 2007

kelebihan solat dhuha

Siapa yang istiqamah bersembahyang sunat dhuha, maka dosanya akan diampuni Allah walaupun sebanyak buih di lautan. Waktu mengerjakan solat Dhuha adalah satu jam setelah matahari terbit. Diriwayatkan dari Abu Zar, bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda: "Dua rakaat solat dhuha mencukupi sedekah untuk seluruh badan manusia".


Niat Solat Dhuha

sahaja aku mengerjakan sembahyang sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta'ala

Di antara doa yang baik dibaca selepas solat Dhuha ialah : "Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kemegahan (keagungan) ialah kemegahanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu, dan perlindungan itu perlindunganMu."

petua awet muda

1. Melambatkan minum air setelah makan iaitu minum sedikit (lebih kurang seteguk sahaja) atau minum setelah setengah jam selepas makan.
2. Rajin-rajin baca Al-quran dengan niat ikhlas kerana Allah bukan kerana nak muda semata-mata.
3. Menanam kuku / rambut yang dipotong atau gugur.
4. Rajin-rajin bangun sembahyang tahajjud ditengah malam, sesungguhnya sekuat-kuat iman itu umpama seorang yang menyempurnakanwudhunya di waktu musim sejuk.
5. Sentiasa tenang dan tak marah-marah kerana setiap ahli syurga itu lembut, mudah dan mesra, manakalasetiap ahli neraka itu keras dan yang kasar kepada keluarganya

Tuesday, September 18, 2007

so busy n so tired today

so busy today...this morning i finish the translation that trainer gived it to me to settle it...lastly finish already...pening jugak coz i use an internet translation (http://www.citcat.com/) so confusing word...but abaikan ajer la lagipun kiter dah edit skit2 dier punyer sentences...after this, office hour i wanna go to the front of this building to find out the photostat shoo... sambil2 tu ingat nak cari2 kuih - muih yang kena dengan selera ari ni...huhu...hmm nak beli aper yea...tgk la dulu klu ader yang berkenaan i'll buy it if not hmm xbeli la jawab nyer...so tired today...tomorrow morning lak plan nak pi bank...hmm maybe awal skit kot kluar risau gak nanti jammed jalan...hmm xtau dah nak write aper lagipun jam dah show at 4 o'clock...time for went out from this office...i also wanna bit a liitle bit a sleep...huhu

Saturday, September 8, 2007

headache

sakitnya kepalaku...berdenyut-denyut...rasa cam nak tidur ajer...masa lunch hour td semua staff astonians dijemput ke rumah parent bos...ader kenduri kesyukuran...mulanya plan ramai yang nak pergi termasuk dengan student2 mlvk...tup2 dua orang ajer yang pergi yang lain semua balik...diorang semua tu prefer tidur lg from go to the kenduri tu...hmm whatever la...kitorang naik kereta kak ayu ngan teacher...best la gulai daging lembu...tapi kiter xmakan pun juz ambil ayam goreng, somtam skit then amik sambal...nampak cam sedap ajer...mak oii pedasnya...dah la time tu x ambil air siap2, berpeluh jugak la makan nasi that time walaupun cuaca xberapa panas sangat...mujur la kiter ambil skali ngan agar-agar + buah tembikai...at least dapat tahan la kepedasannya...huhu... after that selesai makan-makan kitorang pun minta diri lagipun kak ayu rushing coz their baby waiting for her at home...time balik td la rasa kepala berdenyut2 sangat..ye la panas kat luar then masuk air cond mana x nyer...naik atas sembahyang, rest sat pastu turun masuk ofis...write in this blog...so this i that what i wanna to tell in here...haha

Monday, September 3, 2007

i dunno what to do today

hi morning everyone...if i not forget, i already write something for last weekend but it doesn't appear in my blog...hmm maybe i'm not publish it yet...but it's ok coz nothing that i wanna tell there... yesterday my colleague and me celebrate one of my staff besday...not rightly on his besday but late one day...the rightly is on first september, because of we all in holiday so we postpone on the next day...so the day be on yesterday...so happy actually...have many food like a spagetti, snack like twisties, keropok lekor, kacang and sumi...

Wednesday, August 29, 2007

merdeka day

hi morning to all...this weekend i'll go home with my sis to celebrate merdeka...my big brother also come home...so happy...my cousin also tumpang my car to go home...so nobody was in my rent house...all of them will go back to their home...i have a good new but actually dah lama my mom told me about that...soon my mom and my dad will be grandma and grandpa...coz my sister in law now are pregnant... insyaAllah nothing happen to her until her selamat born their child...hmm xsabar rasanya nak dapat anak buah...anak buah yang pertama tau... my brother said that my sister alami alahan special gak...huhu...she can't cooking sepanjang dier dalam masa mengandung ni...difficult also...hmm i hope when my time come...i'm doesn't have any alahan yang teruk2 sangat...so pity with my future husband...huhu... insyaAllah...but dont worry lambat lagi masa tu tiba...i'll plan it perfectly...insyaAllah again...haha

Sunday, August 26, 2007

ketupat sotong

so delicious...dah lama xmakan ketupat sotong...this is one of my favourite food, kelantan's food...my mom pandai buat this kuih... rasanya manis if we use the big sotong ngan segar lak tu, of course their taste hmm sedap sesangat...i miss my mom's cooking...by the way it's ok coz this weekend i'll go home to celebrate merdeka lagipun my sis cuti... dont be jealuos2 ya...klu xsilap kiter, kiter pernah tolong mak kiter sumbatkan pulut dalam sotong tu... rasanyer, kiter juz basuh ajer pulut tu then sumbatkan ke dalam sotong...pastu masak ngan air nisan kot...huhu...i also forgot how to cook that food...tp klu refer book sure i'll make some for me... only me ya...klu for other people takut xnak makan lak coz x sedap...kiter ni dah la pantang jugak org komen-mengomen...mula lah mood nak masak tu hilang..haha...

puding aiskrim lebaran

bahan - bahan
120 gm gula pasir, 3 biji telur (diambil kuning sahaja), 60 gm serbuk badam, 850 ml air, 500 ml susu segar, 50 gm tepung jagung, 3 s/besar serbuk agar – agar, 350 gm aiskrim perasa vanila, 2 s/kecil pati strawberi, sedikit pewarna merah, buah strawberi (untuk hiasan), daun pudina (untuk hiasan),
cara - cara membuat
Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagung dan badam serta sedikit susu, kacau rata. Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar – agar ke dalam periuk. Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahan sehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan. Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua. Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan. Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagian yang satu lagi,tuangkan ke atas puding. Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dan dihidangkan.

Saturday, August 25, 2007

kawan baik

Bukannya senang nak cari kawan yang baik. Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik. Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baik nya. Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baik nya. Sebaliknya kawan yang baik lah yang paling banyak membantu kawan baik nyauntuk mencapai kejayaan. Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia. Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk berbuat kebaikan. Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira. Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa. Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada di sisinya. Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baik nya untuk berkawan dengan kawan yang baik. Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baik nya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baik nya. Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baik nya di dunia dan di akhirat di dalam doanya. Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita. Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baik nya. Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baik nya. Kawan yang baik akan memanjangkan naskah ini kepada kawan-kawannya, bukan kerana terpaksa, bukan kerana suka-suka, tetapi untuk dijadikan pedoman oleh kawan-kawannya supaya dapat menjadi kawan yang baik kepada kawan baik nya. Dan kalau kita nak dapat kawan baik yang baik, kita mesti lebih dahulu menjadi seorang kawan yang baik kepada kawan baik kita. Dan semoga kita menjadi kawan baik yang baik...!!!!!Amin Yarabbil Alamin.

Wednesday, August 15, 2007

jumpa kawan lama

hmm tadi kiter masuk chat room for the 2nd time...hmm busy gak melayan chat yang masuk but the majority nyer nak layan pasal tu...so cepat2 i said sorry then close the page...hmm but ader some chat (saiful_lampard), actually i dunno who that person...cam biasa chat...he ask me, betul ker i ni kelantan people...then he ask me again about boyfriend then i said kiter dah ader...dier antar smiley sedih...i ask him why...then dier cakap itu n ini...i dapat teka tau saper dier dengan perasan nick dier (saiful)...i ask him for the last time..is it angah..he said yes...masyaAllah tergezut gak...merah rasa muka ni...huhuhu..paham2 ajer la yea...hmm...lastly we chat each other but for the short time coz i wanna go out for lunch hour...

hmm ngantuknyer

hmm ngantuknyer masuk ofis ari ni...rasa cam nak tido ajer...i wanna go to sleep...somebody help me...what i'm gonna do right now...huhu...hmm yesterday after office hour, i rushing to go home (my rent house) then pick up some barang yang nak dibawa balik ke rumah (pasir puteh), after that i go to downstar where my car is park then start the engine for a while...then go to pengkalan chepa to pick u my sis there...huh sampai2 i thought she already finish her work but not yet...so terpaksa lah waiting for a minutes...hmm lama gak i sampai kat saner around 5.15 then she out around 5.45...hmm lama jugak tunggu nyer...then after that we go to my sis house ambil barang then bertolak balik ker rumah...dalam perjalanan ternampak pasar malam so singgah jap buy some drink and food...to eat sepanjang perjalanan balik...hmm bz gak road that time maybe waktu org balik keje...kul 7.30 sis and i arrive at home...my mom agak terkejut coz we dont tell her yg kitorang nak balik rumah ari tu...hmm memang keluar td langkah kanan...so many fruit at my home...ader durian, betik, rambutan...hmm so delicious tapi tak puas makan...xsempat i was so tired drive...lagipun computer masuk semut so i bersihkan jap...hmm kul 11 mlm i masuk tido then bangun lak kul 6 pg...bersiap kul 7 pg my dad sent me to taxi stand then come here...masuk office...huhu...

Tuesday, August 14, 2007

nothing to say

hmm same the title nothing to say about friends...semalam that person ym with me...i dunno why...their mission...but yang sure nyer she wanna know what happen between us lately...i told her nothing but she x percaya...mesti ader something yg kiter xpuas hati ngan dier...memang la...klu org lain pun mesti rasa sakit hati sangat...tapi kiter kata luper kan la...malas dah nak ingat balik the memories...biar la ia berlalu...mula nyer dier desak...dah ler kiter ni memang anti sesangat ngan org yg suker mendesak...please...dier xnak nanti di belakang hari perhubungan between us semakin teruk...hmm i dont care...yang pasti kiter xder buat salah aper2 pun kat dier n xterhutang budi aper2 pun kat dier...then...i was free where i wanna go n whatvever i wanna do n with who ever i wanna friend...it's my own bussiness...we still friend but kat mulut jer la tp dlm hati, i'm so sorry...i can't accept dengan apa yg telah dier buat kat kiter...hmm ntah ler biler fikir2 balik...hmm...i'll tired and pening when i think about it...so lupakan ajer la...anggap la yang kiter tak pernah ader kawan like that and mengalami peristiwa seperti itu...the end...

Monday, August 13, 2007

who knows...

who knows about person that we call friends...although we know each other too long, that's not mean we know their character and personality in deeply, into their heart...so be careful with person out there...not all people out there can be with us when we are in trouble, but when we in easy situation all people wanna be friends...hmm adat manusia di dunia zaman cyber...in front of us so nice but when behind us, nothing nice he told to other people, all the story mengaibkankan kiter...huhu...so for this time, i know whose can we make friends and whose are not...so from now i must be careful...this morning i chat with my friend at kismec, she ask me about seseorg...she really wanna know about this person, but i not tell her because of actually i don't like to bring my mouth anywhere to talking about other people...like mengumpat n merosakkan hubungan org lain...hmm biarlah apa yg berlaku pd diriku, kusimpan sendiri...that i'm too sure after this i dont want to know her again as one of my friends...hmm i don't know what she feel after she do like that...is it she feel happy or what, but from my side, i see her hmm kadang2 tu nampak susah sgt2, dr segi family dier after she told me...hmm like a in and out not same...when she was in trouble, very clever, she'll find us, after she dah senang, forgot all...if like that it's ok...kiter bukannya nak dier balas aper2 pun dengan apa yg kiter dah tolong dier...ini x siap mengata kiter kat belakang lak...klu benda yang dier story itu betul it's ok...but the problem is all of the story are wrong and false belaka...hmm geram sesangat after i know about that...after that i terus tak tegur sape ngan dier...kiter buat keje kiter then dier buat keje dier...takder dah kawan2...hmm memang terasa sangat2 time tu, dah beraper kali i cry...hati terasa sebak ajer biler mengenangkan peristiwa tu...this is a first time kiter mengalaminya... hmm last2 for theory class i always tuang, i go home...juz for release my tension...lagipun this situation cam tau2 ajer kiter dlm dilema...time tu jugak la i got many (not many ler, juz beberapa ajer) interview, so i ambil cuti then balik kg...huhu...i told my mom about this, but my mom said dont trust sangat pasal aper yg my friends told me...mana la tau kot2 my freind juz want see she and i bergaduh...but i said that story is true from my feeling...i feel that coz after i not talking with her anymore, she look like something weird...hmm maybe she think that i already know about what was her doing at me...huh...

Sunday, August 12, 2007

what is ur d.o.b

What is your D.O.B

Is your birthday day 1 of the month?
You are very curious and dedicative. When you are interested in something, everything else has to wait. This is your quality. But if you learn to bemore patient and complete what you have started, you will be successful inlife.
You believe in love at first sight. You won't wait to learn more about the person. Vise versa, people who fail to impress you will hardly get a chanceto be your friend. Your emotion is on the extreme. You can only love or hate, nothing in between and this often shows in your ____ex-pression. Try not to end a relationship in a quarrel.
Is your birthday day 2 of the month?
You have great common sense but usually fail to follow through. This mighthappens because you are too busy with your mission and shut yourself from the outside world. You are clever and profound so there's a slight chance for self-control problem.
Your love progress slowly, and quietly. You seem to be contented with your unrequited love. Your are a romantic and loyal lover.
Is your birthday day 3 of the month?
Although you are innocent and romantic but your ____ex-pression often mislead others that you are an active, fun loving kid. Because of your doublepersonality, it's hard for others to really know the real you. You are careful and patient.
Your love is the greatest which often surprises others. No one can bring you to light when you are in love. Your confidencemight lead you to the track your parents disagree.
Is your birthday day 4 of the month?
You usually think before acting which makes your life quite easy. But youoften are the one who give yourself a hard time by being paranoid. People might not truly understand you but you are really nice to be around. You are cheerful and friendly.
Still water runs deep, that's what you are. You always surprise others withyour new character when you are in love. Your love trap often comes unexpectedly and your love life is full of surprises
Is your birthday day 5 of the month?
Although you are on the quiet side, but you enjoy excitement and changes.Routine is something you cannot stand. Because of your extreme confidence, you hardly ask others for opinion. You believe in leading your own life, and you have got the gift in doing so.
Nothing can stop you from making progress in your love life. Once you are inlove, you feel the ownership of your lover. A third party can only makes your jealousy becomes worse.
Is your birthday day 6 of the month?
You are generous with people in need, sometimes to an extreme that peoplefind you nosey. Your hidden courage and dedication often surprise others. Your imagination is extremely unique.
Your love life is on the smooth track because it grows from friendship.Although you may not make a sweet lover but your sincerity bring happinessto your couple.
Is your birthday day 7 of the month?
You are sensitive to changes around you but your feeling is hardlyexpressed. You hate exaggerations. Under your quiet personality, you arerather stubborn and self-centered. These qualities are the force behind your extreme persistence.
You have enormous courage to please your lover. Your relationship oftenprogress quickly
Is your birthday day 8 of the month?
You have pleasant and friendly personality. People look u to your wit and imagination. You are unpredictable and hardly complete what you started,which sometimes create negative impact to people around you.
Falling in love becomes your routine. Most of the time you are lucky. You fascinate people with good taste but you never have enough with one.Although your love progresses very fast, it never lasts
Is your birthday day 9 of the month?
You often have problem in promoting yourself, just because you don't know how to express your true self. On the other hand, you don't really care what they think. This is why people misunderstand you until they really get achance to learn about your pleasant personality. Opposite sex find you mysterious and worth searching. Your wit is remarkable but sometimes you are too fast to follow.
You won't reveal your feeling even after dreaming about the same guy overand over. Your first love lasts forever. You are responsible to the feeling of your lover. The chance to betray your lover is none. You have luck with children.
Is your birthday day 10 of the month?
You are very capable. If you are a woman, you have high chance to be arenowned workingwoman. If you are a man, your path to fame and honor is near. As an innovator, you are not a good follower. You are good in implementing your imagination and share it withothers. You are always well dressed.
You often lose your love ones from being too jealous. You always feel like you own the person you fall in love with and that often blows yourrelationship.
Is your birthday day 11 of the month?
You are gracious, elegant and prudent. People admire your qualities and some even become jealous of you. You are realistic, flexible and adaptable. You are remarkably kind and moral person.
You are willing to sacrifice yourself for the one you love. Your lover will always have your gentleness, care and loyalty. You will always be happy to hand around the one you love
Is your birthday day 12 of the month?
You are friendly, humorous and full of energy. You are open-minded and donot care for minor details. Your weak point is your hot temper.
You are willing to start off in one-sided love affairs because you strongly believe that you will eventually win his/her heart. On the other hand, onceyou are together, you always want to do things your way, which is often the fire starter. You usually run in and out of love quickly
Is your birthday day 13 of the month?
You are sincere and easy going. Flattering and charming around are not your style. You care so much for freedom that often leads you to the difficultpath. Because of your sincerity, most people find you easy to be around although you are sometimes too str ightforward.
Your gentleness, care and sincerity make you an attractive person.Eventhough you don't intend to be charming, but you naturally are, especially in the eyes of opposite sex
Is your birthday day 14 of the month?
You are so confident that sometimes you forget about the people around you. If you have to be in one of the two teams, you will choose to be in thewinning team. On the other hand, you are kind and caring but above all, you care for your own benefits. Your imagination isunique and often gets implemented shortly after it comes across.
You will not get soft with the one you don't really like, no matter how hard he/she tries. But once you feel for someone you have chosen, there's no getting back.
Is your birthday day 15 of the month?
You are outgoing and love to be at the center of attention. From theoutside, you may seem flashy, flirty, and tricky but your true self is strong, full of hope to be the leader. When you fail to convince someone, you will get frustrated, and perhaps let yourtemper shows.
You are emotional. Many can win your heart at once, but not for long. This is why you hardly win a decent relationship.
Is your birthday day 16 of the month?
You always follow the good and the right instead of listening to your heart.Another word, you are a perfectionist. You care for every word people say about you. You often seen isolated while you are, by nature, curious and a dreamer who is ready to get over the edge to makeyour dream comes true.
You often fall in love with a person who is much different from you, in age and other aspects. Your relationship grows on friendship. Love at fist sightis not your style
Is your birthday day 17 of the month?
You neither want to be interfered nor have the desire to mess with others'life. But you are friendly and occasionally a party animal. You are always in a circle of friends. You often do things in your own way thatoccasionally go beyond the acceptable limit. People may find you childishand not very attractive in that sense.
Your fun-loving character attracts opposite sex. Many of those are great.Youoften find yourself trapped among a few great guys while you have to chooseonly one
Is your birthday day 18 of the month?
At first glance, people think you are quiet type of person. Actually you are cheerful, but conditionally. You will show your joyful character only in good mood. One the other hand, when you are moody, no one would dare to bearound. Because of your emotion fluctuation and frank character, some find you hard to be around.
You hardly show your feeling towards opposite sex no matter how much you like him/her. Your partner also has similar character so your love affairs often take quite a while to flourish. Time tells it all. Your sinceritymakes you very attractive
Is your birthday day 19 of the month?
You are great in managing everything in your life and this is how you gain respect from others. Because of this quality, you sometimes feel that you are better than the rest. Extreme confidence might lead you to the wrongpath. You are a free bird and want to lead yourown life.
You love life is rather different from others'. When you are in love, nothing can stop you. You may often fight with your partner but, soon afterthat, you will make up in a way that surprises others.
Is your birthday day 20 of the month?
You are prudent, circumspect and take things seriously. Before you make any move, you will think of a few alternatives that might take a while. You arepatient, imaginative and target oriented. You value friendship more than anything else.
You usually study your partner carefully before making any move. You neverdemand anything beyond the natural quality of that person. Your sinceritydoesn' t bring excitement in your love life but it brings deeply grown relationship
Is your birthday day 21 of the month?
You are curious and a true follower. You can please someone so much that itseem like you are trying to charm that person. You hide your disagreementunder your smiling face. This is a charming quality of yours.
You are quite unlucky in love. You are loved by someone you don't like whileyour dream man is so far away. Your love life is occasionally underturbulence. Sometimes you don't have the clear view of the guy in your heart
Is your birthday day 22 of the month?
You have the boss character, but not a leader. Most people look up to youfor your capability and confidence although they find you quite stubborn.You should listen more to others. You are a unique and charming individual.
You hardly take the moderate track. You either love or hate someone. Whomyou call friends are the chosen ones. If any of them betray you, you won'tlet them get away without having hard time.
Is your birthday day 23 of the month?
You never live your life in the way others want you to. You are anindependent individual who loves challenges and excitement. You are ready toface with the result of your decision. You are usually the one your friends count on.
Because you love excitements, you occasionally get involved in forbiddenlove affairs. You may fall in love with a married person and no one can stop you from making progress. You are very charming, although you might not realize it.
Is your birthday day 24 of the month?
You are very optimistic and that's why you always enjoy life. You are giftedin entertaining others. Your friends love and trust you. You'll be the first they come to when they are in need of someone to speak their heart out.
Sometimes you fall in love just because you want to be in love, not that youreally like that person. You always be seen as a sweet couple but you can't really get over your love ones from past. Your partner is usually crazy about you because you are remarkably charming andromantic.
Is your birthday day 25 of the month?
You are a warrior. No obstacle can stop you from reaching your goal. You always keep yourself busy. This quality plus your responsibility will eventually bring you success.
You adore y ur partner as the number one priority. You value your love one more than yourself. Your love is the greatest of all and your have potentialto get married young.
Is your birthday day 26 of the month?
You are always curious and responsive to changes. Routine life is not theway you choose to live. Travelling is your favorite hobby because excitement is what you are after.
You will not stand being around the one you dislike. Your love comes andgoes quickly. You can be deeply in love but soon after you will be looking around for the next one
Is your birthday day 27 of the month?
You are sensitive and vulnerable. Tears often run down your cheeks even when the matter is not that bad. This might be the result from being topessimistic. You might seem cold on the shell, but your inner self is a kind loving person.
You will be elegantly dressed, no matter how casually dressed your date may be. You are emanding in love and sometimes to an unacceptable extend.
Is your birthday day 28 of the month?
You are a capable person but you usually underestimate your own ability.This is the cause of missing numbers of opportunity to step forward. If you try to give yourself a chance, you can be successful in life. Try to see things on the bright side and you will be happier than ever.
You are quite unlucky in love. The one in your arm is not the one in your heart. Your love has so many ups and downs. You often chicken out before seeing any progress in love.
Is your birthday day 29 of the month?
You can trust your sixth sense. Life is exciting so routine job is not yourinterest. You have great ideas and fantastic imagination. You often feel tired of things and people around you.
You can tell what's in the mind of another person just from looking intohis/her eyes. You are paranoid and jealous and these are the cause of fights between you and your lover. Sometimes the thing you believe in is just your imagination.
Is your birthday day 30 of the month?
You are always surrounded by a circle of friends. You are friendly and funto be with. Though you occasionally disappoint them by being stubborn, but over all, they love your qualities.
You want to have full control of your love and that's not a nice way totreat your partner. You take your time in saying yes to his wedding proposal or if you are a man, you will not propose anyone until you are certainlyconfident which might take ages
Is your birthday day 31 of the month?
Your emotion is hard to predict. You can be sad this minute and happy in thenext. People might find it difficult to follow your emotion and understand you. You tend to take things seriously.
You take your time to study a person before falling in love. Once you decidethat he or she is the one, no one can stop you from making progress, even your partner.

Saturday, August 11, 2007

makna tersirat disebalik tanda tangan

Makna tersirat di sebalik tanda tangan
1. Satu garisan di bawah tanda tangan
# Seorang yang sangat yakin
# Ada personaliti yang hebat
# Agak mementingkan diri sendiri
# Percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu
2. Dua titik di bawah tanda tangan
# Anda romantik
# Mudah bertukar pasangan macam tukar baju
# Memilih kecantikan (bagi lelaki)
# Sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita)
# Mudah menarik perhatian orang untuk berdamping
3. Satu titik di bawah tanda tangan
# Anda kelihatan mudah dan tenang
# Cepat hilang kepercayaan pada orang anda percayai apabila dikhianati
4. Tiada garisan/titik di bawah tanda tangan
# Seronok dengan kehidupan
# Ikut gaya dan cara sendiri
# Kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain
5. Tanda tangan yang tiada kaitan dengan nama
# Anda sentiasa berusaha supaya smart
# Suka berselindung
# Jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup
# Yakin dengan kebolehan diri sendiri
6. Tanda tangan berasaskan ejaan nama tapi sukar nampak
# Anda cerdik tapi kurang hendak berfikir
# Anda cepat menukar pandangan dan idea
7. Tanda tangan huruf satu-satu, tidak bersambung
# Seorang yang sangat prihatin
# Tidak pentingkan diri sendiri
# Sanggup berkorban apa saja untuk orang lain
# Seorang pemikir
# Seorang yang mudah serik
8. Tanda tangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas
# Seorang yang sangat baik
# Boleh menyesuaikan diri dalam apa juga keadaan atau dengan siapa saja anda berurusan
# Tegas dengan pendapat sendiri
# Ada semangat yang tinggi

Wednesday, August 8, 2007

last day of the week

yeehaa...tomorrow is the holiday...i wanna be at home for the whole day...boleh percaya ker...padahal dah planning macam2, esok nak makan aper for breakfast, lunch and dinner...hmmm maybe i'll be lonely tomorrow coz of all of my housemate wanna go home...so i'm not sure whether stay here or go home...later i'll calling my sister to ask her about this...either her have a holiday day or not...klu dier cuti...bubye kb i'll go home...

Tuesday, August 7, 2007

worried nite

Morning...hmm today i masuk office too early, office pun not open yet...i'm alone today, jue takder not arrive yet at office or our home...malam td takder saper yg cooking huhu maybe jue takder hmm so i boiled the water then make some milk to eat with biscuit then i wanna go to sleep...hmm so tired although i tak buat nothing pun dlm office tu yesterday...hahaha juz sit on chair then face the pc and make my finger run on the keyboard...whatever i wanna do i do...hmm so easy life...not in trouble anymore....huhu so happy and happier...hmm but suddenly tgh busy write in this blog, pc are blackout...huhu saper buat i dunno...hmm rupe2nyer plug tertutup...other stff put thier file to strong then terkena ngan plug so tertutup that plug...huhu...so open again the pc, selamat ader draft this blog tak payah nak type again...

Monday, August 6, 2007

jasa bonda

Kau dibuai mimpi dia jaga...Kau bersenang dia bekerja...Untuk mu tiada terbatas...Memberi tidak minta dibalas...Ingin dibinanya untuk mu...Kehidupan yang sempurna...Punya kekuatan jiwa...Punyai maruah...Leterannya dari rasa luhur...Menegur sebelum terlanjur...Itulah yang diwarisi...Pesan ibu terpahat di hati...Beringat-ingatlah berpesan pesan...Untuk kebaikan...Marah bukan kebencian...Tapi tanda sayang...Engkau semakin dewasa...Berjiwa merdeka...Sedang dia semakin tua...Membilang usia...Di saat kau berjaya...Dia tiada berdaya...Semoga kau tak lupa...Jasa bonda

biler tayar kereta pecah

1. Sebaik sahaja tayar pecah JANGANPANIK dan JANGAN TEKAN PEDAL BREK!!!
2. Pasang signal awas, lepaskan minyak dan pegang stering kuat2 dengan kedua2 belah tangan.
3. Turunkan ke gear rendah apabila kereta telah stabil spt 5-3-2- atau D-2-L dan bawa kereta ke tepi jalan.
4. Berhentikan kereta dengan membrek perlahan-lahan di gear 2.
5. Pastikan kereta berhenti di luar garisan tepi jalan dan tukar tayarkereta.
6. Jika tidak menekan brek, insya Allah semuanya akan selamat walaupun tayar pecah pada kelajuan 150 km/j.
7. Jika ada penumpang di sebelah anda, minta bantuan untuk memegang stering semasa anda turunkan gear.
8. Jika tayar kereta anda botak, jangan memandu terlalu laju semasa cuaca panas.

dosa mengumpat

Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. RasullahS.A. W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabda nya bermaksud "Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(Hadis Riwayat Muslim). Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, ia disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri. Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya di akhirat. Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat IbnuAbib Dunya dan Ibnu Hibbad)Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Allahakan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. Sabda Rasulullah S.A.W. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan janganlah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, makaAllah akan mengintip keaibannya, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadisriwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Sabda Rasulullah S.A.W.bermaksud : Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, di akhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka, dia berkata kepada Allah "Wahai Tuhan ku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Maka Allahmenjawab :"Semua itu kebaikan (pahala)orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". Sebaliknya, jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat,maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat.Inilah dikatakan orang muflis di akhirat nanti. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat, kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya.Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat.

Best Explanations Why Allah Allows Pain And Suffering!

satu penjelasan terbaik kenaper ALLAH memberi kesakitan dan penderitaan seperti yg telah kiter lihat:-
ada seorang lelaki pergi ke kedai gunting rambut utk menggunting rambut n janggutnyer. Apabila barber itu memulakan tugasnyer, mereka berborak n bercakap mengenai byk perkara. TApi biler mereka berbicara mengenai Allah, barber itu berkata "saya tak percaya Allah itu wujud". "Kenaper kamu kata begitu?" tanya si lelaki tadi. "Cuba kamu keluar di tengah jln itu dan tunjukkan pd saya bhw Allah itu wujud. Klu betul Allah itu wujud, kenaper ramai sgt org sakit kat luar tu? Kenaper masih ader kanak2 yg terbiar? Klu betul Allah wujud, dah tentu tiada kesakitan dan keperitan hidup dlm dunia ni. Saya tak dapat bayangkan Allah yg maha penyayang boleh membenarkan semua ini berlaku." Si lelaki itu pun berfikir sejenak. Tapi dia tidak memberi sebarang jawapan kerana tidak mahu memulakan pertengkaran. Selepas barber itu menghabiskan tugasnyer, si lelaki tadi pun pergi. Selepas beberapa langkah, si lelaki tadi ternampak seorang lelaki berambut panjang, selekeh, kotor dan janggut yg tidak terurus. Si lelaki td pun berpatah balik ke kedai gunting td dan berkata "Kamu tahu tak yg sebenarnyer barber jgk tak wujud?""Kenaper kamu cakap camtu?Sedangkan saya baru saje gunting rambut kamu tadi" kata barber. "TIDAK" kata si lelaki tadi. "klu barber wujud, dah tentu tiada org yg berambut panjang tidak terurus dan kotor mcm lelaki di tepi jalan itu". "Ah, barber memang wujud! Lelaki itu jadi mcm tu sbb dia tidak dtg pd saya untuk menggunting rambutnya." kata barber. "TEpat sekali" kata si lelaki td. "That's the point! Allah memang wujud. Itulah yg terjadi (keperitan & penderitaan) jika manusia tidak mengingatinya dan kembali pada-Nya untuk memohon pertolongan".

petua mencantikkan kulit muka

petua mencantikkan kulit muka
--> tomato & epal. Caranya parut tomato @ epal yg ckp masak, kemudian gosokkan perlahan2 pd wajah dah leher. (Gelatin pd tomato blh mhilangkan parut) Biarkan selama 20 minit & slps itu cuci dgn air suam.

--> kulit kayu manis + bedak sejuk. + sedikit air. Sapukan campuran td pd muka sebelum tidur. Jika diamalkan, jerawat akan hilang dan muka akan menjadi lebih licin.

--> kayu cendana. Ambil kayu cendana, bshkan dgn air & asah pd batu. Kemudian sapukan ia pd jerawat & hasilnya pasti memuaskan.

-->kulit pisang. Sapukan kulit pisang pd bekas parut. Lakukan setiap hari hingga kesan itu hilang.

--> kacang hijau. Ambil segenggam kcg hijau, dikisar halus lalu dicampur sedikit kuning telur. Kacau sehingga rata ramuan td & disapu pd muka perlahan2. Stlh lbh krg 15 minit, basuh muka dgn menggunakan air suam. Hasilnya kulit muka akan cerah dan berseri.

--> susu segar. Ambil segelas susu segar, sapu pd muka & gosok2 hingga rata, melekit & kering. Cuci dgn air suam & lakukan 2X seminggu. Anda akan mendpt kulit muka yg gebu & licin.

2nd day

huhu today i wake up so early coz my stomach buat kacau....hmm so terpaksa ler melayan my stomach for a while....hmm today i breakfast with milk and biscuit...then i help jue to bring the jag of water to the cafe coz of for this day my company must prepared the breakfast for the usrah program....

Sunday, August 5, 2007

first day on job training

Hari ni bermulanya episod LI kat astonians sdn bhd at kota bharu, kelantan....huhu kiter stay kat umah sedara kiter yang jugak my friend, jue...untuk permulaan masuk that house i must pay RM70 then for the rest of month i juz pay for RM50 only....beside that i also must pay RM5 for each week for others necessary in that house....hmm for this time i'm so happy, no problem.... tapi hari tu ajer time my sister start her work at terang nusa, so terrible actually...tuk pagi and petang tiga hari berturut2, kiter antar dier and ambil dier dari keje....coz ader masalah kat rumah sewa...bukan big problem pun but ari dier nak masuk rumah tu, the rest of the penghuni rumah tersebut cuti so nak buat something susah jugak ler...ye la biler dah duduk serumah mesti ler nak ambil pandangan diorang jugak kan...takkan nak buat ikut kepala sendiri lak... huhu...tambah2 kiter org baru kat dalam rumah tu...huhu...so semalam kiter antar dier balik umah sewa and for this day dier naik van tuk pergi n balik keje...hmm camner la...hope semua nyer berjalan lancar....insyaAllah....

Wednesday, July 25, 2007

sweet memory in kl

huhu nice blouse if colour pink, hmm too nice more..before i forgot i wanna story about sepanjang i be in kl at my brother house..i start with arrive at pudu bus stand..my brother tak dapat nak jemput i that evening becoz of too far and the road also jam that time..so he told me to take a lrt..i with my blur after turun from bus mencari2 lrt station..too hard actually ye la time stay at kl dulu takde la moving like this..many development..sangat2 maju..huhu..so i ask people where the lrt station..so with kepayahan disertai dengan two bag yang agak big and heavy..i make a walk to star lrt station..huhu..so tired..too many tangga..so i terpaksa angkat that bag..if i tarik pun kejap ajer pastu biler tiba kat tangga kena angkat balik..so when i arrive at star lrt..i take a train to masjid jamek($1.20) then must change the train to terminal gombak..so i went from the star station then walk again with my two big bag..then in here i dah tersalah station..when i queue to buy a ticket..the caunter said that i dah wrong caunter..huhu..malunyer padahal before that i dah baca petunjuk dier..rupe2 nyer i masuk balik star station not putra station..huhu..so i go back to putra, it's behind the star station actually..tersalah naik tangga.. hmmm so i bought a ticket($2.40) then ride the lrt to terminal gombak..there my brother waiting for me..huhu...so crowded not like in star lrt..maybe putra more people use that to go anywhere..ye la laluan ke klcc..huhu..so setelah penat jerih akhirnye sampai ke destinasi yg dituju..my brother and i with his new car, viva go home..i'm so tired i wanna rest..huhu.. tomorrow morning i had an interview..but that nite my brother, sister and i go out to take my brother and adik ipar to our home to join the family day next nite..hmmm next morning my brother send me to cosmo but too early..almost at 8.30 o'clock..i juz wait there then i register the interview then get a briefing from the handling course..lebih kurang kul 1 lbh2 i start do a test then finish the test around 2.30 o'clock..huhu after that i and my new friend take a lunch then i trus go home by myself..i take lrt then lrt again then a bus then arrive at home almost on 4.30 o'clock..this time too easy for me, not more to queue to buy a ticket i juz show my brother's card then pass the lorong..that nite i go to the family day petronas....i eat everything there.. huhu..so kenyang..my brothers, sister, adik ipar and i enjoyful that nite with food and entertainment..hmmm sweet memory that i'll remember for the whole my time

kenangan terindah - samsons

Aku yang lemah tanpamu,Aku yang rentan karena,Cinta yang tlah hilang darimu,Yang mampu menyanjungku
Selama mata terbuka,Sampai jantung tak berdetak,Selama itupun aku mampu untuk mengenangmu
Darimu kutemukan hidupku,Bagiku kaulah cinta sejati..
Wooo( Begitu engkaulah; cinta sejati )

Bila yang tertulis untukku, Adalah yang terbaik untukmu, Kan kujadikan kau kenangan, Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku, Meninggalkan jejak hidupmu, Yang tlah terukir abadi, Sebagai kenangan yang terindah
Bila yang tertulis untukku, Adalah yang terbaik untukmu, Kan kujadikan kau kenangan, Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku, Meninggalkan jejak hidupmu, Yang tlah terukir abadi, Sebagai kenangan yang terindah

my dad besday

happy besday to you, happy besday to you, happy besday to you dad, happy besday to you....mmmmuahhh...luv u dad....hope u'll happiest and success in ur life dad....all people around u will be love u very very much including me, mom and others....actually today is not my dad besday...the day is yesterday but it's ok i'm stilll remember day that may dad were born in this world...on 24th july 1957....same age with merdeka but early one month.... today i wanna to describe a little bit about my dad....his name is che deris bin che muda...my dad are the youngest brother in their family....and had 3 brothers and three younger sisters....before this, my father work as a navy but since year 1996, that time i was in form three if i not forgot my dad were retired from navy....he said all the collagues doesnt want he quit but he said to us that he feel too tired....maybe so many work and task to do because of time that my dad was retired, he already be a officer so hmmmm maybe my father taught that he already reach the target...huhuhu...pandai2 ajer make a conclusion myself....huhuhu...that in my mind laa...huhuhu but i too sayang my dad...he's to caring, loving and very very prihatin with masalah anak2 nyer especially in our education....